Tämän artikkelin testi suoritettiin alkusyksystä 2023.

Olen pääasiassa luottanut Salomonin polkujuoksukenkiin, jotka ovat osoittautuneet erinomaisiksi valinnoiksi. Muutamat kerrat olen kokeillut myös Hokan kenkiä, mutta valitettavasti Hokan Speedgoatit hajosivat muutaman kuukauden käytön jälkeen, minkä vuoksi en ole harkinnut niiden käyttöä sen jälkeen. Viimeksi Karhunkierroksen juoksin Salomonin S/Lab Ultra 3 -kengillä, jotka olivat erittäin mukavat jalassa ja tarjosivat juuri sopivasti vaimennusta mieltymyksieni mukaan. Ultrat ovat toimineet hyvin kesän treeneissä, mutta olen huomannut, että kosteilla ja teknisillä poluilla niiden pito ei ole ollut riittävän hyvä, vaikka muuten ne ovatkin täydelliset kengät. Oli aika hankkia uudet kengät, kokeiluun päätyi VJ XTRM 2.

XTRM 2 – Testilenkki

Kävin juoksemassa noin 20 kilometrin lenkin Nuuksion kosteilla poluilla testatakseni kenkien ominaisuuksia. Ensivaikutelma kengistä oli positiivinen, ja niiden pohja tuntui rullaavalta eikä jäykältä. Kenkä istui tiukasti jalassa, ja Fitlock-pitävä järjestelmä piti kengän paikallaan jyrkissä alamäissä. Vaikka kenkä onkin kapeahko, varpaille oli silti riittävästi tilaa liikkua. XTRM 2:n 4 mm:n droppi vaati hieman totuttelua, sillä olin tottunut 8 mm:n kenkiin, mutta ne tuntuivat silti hyvältä jalassa. XTRM 2 tuntuivat jaloissa minimalistisilta, mikä ei ollut ollenkaan paha asia; juostavaan alustaan oli tuntumaa, ja kengän keveyden vuoksi kengällä oli mukava rallatella eteenpäin märkiä polkuja kuin neulasbaanaa. Vesi tuntui poistuvan kengistä hyvin. XTRM 2 tuntuivat tasapainoisilta kengiltä, turhaa sivuttaista nilkkoja nyrjäyttävää liikehdintää näillä ei pääse syntymään samalla lailla kuin jollain äärimmäisen pehmustetuilla ja korotetuilla polkujuoksukenkillä.

XTRM 2 on parhaimmillaan teknisillä poluilla, helpoille tasaisille hiekkaisille ns. kaupunkipoluille kenkää ei kuitenkaan ole tehty. Tasaisilla hiekkateiden siirtymissä kengässä olisi hyvä olla enemmän pehmennystä, Salomonin Ultrat ovat toimineet tasaisemmalla pätkällä paremmin.

Kengän pito kosteilla poluilla on erinomainen, eikä se luista märillä kivillä. Kosteilla pitkospuilla XTRM 2 kuitenkin luistaa hieman, kuten muutkin nastattomat polkujuoksukengät. Märillä pitkospuilla mikään polkujuoksukenkä ei tunnu tarjoavan riittävää pitoa ilman nastoja, vaikka niitä mainostettaisiin erityisellä grippiteknologialla. Kengissä olevat 6 mm:n nappulat pureutuvat hyvin maastoon, jopa mutaisissa kohdissa.

Kokemuksieni perusteella XTRM 2 vaikuttaa monipuoliselta polkujuoksukenkältä, erityisesti teknisillä osuuksilla. Kengän minimalistinen tuntuma sopii juoksijoille, jotka arvostavat maaston tarkkaa tuntemusta ja kevyttä askellusta. En kuitenkaan suosittelisi kenkiä pitkille ultramatkoille vaimennuksen puutteen vuoksi; ne ovat soveltuvat paremmin lyhyistä polkujuoksukisoista aina maratonmatkalle. Ulkonäöltään kengät ovat hieman erikoiset polkujuoksukenkiksi; eräs tuttavani vertasi niitä jopa keilauskenkiin. Jos haluaisin kenkään jotain lisää, toivoisin enemmän vaimennusta ja lestin leveyttä.

VJ XTRM 2
Vj XTRM2

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *